Kompetanse, arbeidsplasser og lederansvar

Øivind Lågbu i Fredrikstad Blad viser til NHOs kompetansebarometer og er bekymret for Fredrikstadbedriftenes fremtid. Det har han all grunn til. I kompetansebarometret sier de at 6 av 10 virksomheter har et udekket kompetansebehov og 4 av 10 har mistet kunder som konsekvens av manglende kompetanse. I Østfold har vi flere konkurranseutsatte bedrifter som jobber med kostnadskontroll og kontinuerlig forbedring. En konsekvens er «utflating» av struktur, endring av arbeidsoppgaver og ikke minst delegering av ansvar og myndighet ut til frontlinjen. Med frontlinjen mener jeg dem som er nærmest kundene eller dem som har direkte innflytelse på produktenes kvalitet og leveranse. F. eks. skiftledere, teamledere, operatører og lagermedarbeidere.

En grunnleggende forutsetning for å delegere lederansvar er at dem en delegerer til er kompetente i rollen som leder. Dessverre viser det seg at mange gis en lederrolle uten fullt ut å forstå hva det innebærer og har derved få forutsetninger for å lykkes i lederrollen. NHOs største bransjeorganisasjon Norsk Industri har i alle år tilbudt ulike kurs og utviklingsprogram. Både i fag og i ledelse. Et kurs/program som har vært gjennomført i mer enn 30 år er Grunnkurs ledelse. Et solid og meget gjennomprøvd program. De store bedriftene som Norske Skog Saugbrugs, Nexans, Fresenius Kabi, Peterson og Borregaard har litt til og fra, hatt fra 8 til 12 årlige deltagere. Dette er bedrifter som ligger langt fremme i både teknologisk og organisatorisk utvikling og ser det som en selvfølge at grunnleggende lederskap må kunnes. De har også funnet ut at de må prioritere lederopplæring til fagarbeidere som har en rolle å ta lederskap og satser relativt mye tid og penger på det. Jeg vet at de regner med å få tilbakebetaling på investeringen.

Hva så med resten av næringslivet i Østfold? I fjor sendte Opplæringskontoret for Industrifag (OKI) i Østfold ut en invitasjon til de fleste industribedrifter i Østfold med tilbud om et noe forenklet nettbasert Grunnkurs ledelse med støtteundervisning. Det kom en henvendelse og etter oppfølging var det to bedrifter som stilte med deltagere. OKI har gått ut med samme invitasjon i år. Så langt ingen respons og en kan selvsagt gjøre seg tanker om hvorfor ikke? Førstelinjeledelse er en av de tøffeste lederoppgavene en kan ha. En står mellom barken og veden, må gjøre den operative jobben sin, men er kastet ut på dypt vann som leder. Uten redningsvest. Et lite bidrag, en redningsvest, er å gi litt ballast i form av ny kunnskap slik at en flyter opp, så litt trening og diskusjon med andre, gi motivasjon i rollen, større mestring og avklaring av oppgaver. Så kan en karre seg på land.

Kanskje det å satse (litt) på personlig og lokalt kompetent lederskap, hvor blant annet lokal kompetanseutvikling, som skjer hver dag, hele tiden, kan bidra til økt konkurransekraft. Slik at varer blir produsert og distribuert til rett tid, til rett sted uten feil og mangler. Som igjen gir fornøyde og lojale kunder. Det hadde vært noe!

Om berntkb

Samfunnsinteressert og opptatt av lederskap og å øve grupper til å jobbe som team. Utdanning fra Hærens Krigsskole (1979) og Master of Management fra NTNU (2015). Spesialisering i innovasjon og endringsledelse. Ivrig golfer. Major (R).
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s