Å være vanlige folk i en kommune ledet av AP, SP og SV

I den siste tiden har de kommet mange reaksjoner på eiendomsskatten. Senest etter en stor oversikt i Fredrikstad Blad den 1.3.22. Dette er egentlig en fillesak sett i forhold til det som skjer i Ukraina, men krever likevel en kommentar. For nå har vi selv fått «dommen»:

Eiendomsverdien har økt med 215 % og skatten med 47%.

Vi får takke skjebnen for at vi ligger nede i ei klove uten utsikt. Da hadde skatten blitt betydelig høyere.

AP i Fredrikstad sier vi må ha eiendomsskatt og begrunner det med at den forrige regjernings omlegging ville ført til nedgang. Likevel, eiendomsskatt er usosial og rammer vanlig folk hardt.

Litt historie: I 1982 var vi så heldige å få tak i en privat tomt nord på Kråkerøy. Heldige, fordi det blant annet krevdes flere års botid for å få kommunale tomter, noe vi som innflyttere ikke hadde.

På den tiden var nordre Kråkerøy fremdeles litt «ute på landet». Vi hadde veldig dårlig råd som nygifte med små barn. Opparbeidelse av privat tomt presset budsjettet til det ytterste. Heldigvis var bygningsmyndigheten på Kråkerøy velvillige og effektive. Graving, oppsett av hus og ferdigstilling gikk på skinner. Vi flyttet inn i februar 1983.

På grunn av familiære utfordringer, skiftarbeid og mye reising i jobb, ønsket vi å bygge en base og et godt sted for barna å vokse opp. Vi har siden da brukt det meste av oppsparte midler til å utvikle hus og eiendom. Vi har bygget på huset, satt opp garasje og en havestue.

Vi har skiftet tak for å tåle klimaendringer og gjort om huset innvendig slik at vi kan bo her så lenge som mulig. Ingenting av dette har vært gjort som investering eller for å øke verdien på eiendommen. Utvikling av eiendommen har ikke kostet Fredrikstad kommune noe som helst. Tvert imot. Vi har betalt kommunale avgifter i alle år, byggesaksgebyrer og moms på alt vi har kjøpt og brukt på eiendommen. Og vi har bidratt til lokalt næringsliv gjennom bruk av håndverkere og entreprenører.

I tillegg har markedet for boliger har endret seg dramatisk de siste årene. Samtidig sier Fredrikstad Kommunes arealplan at det skal bygges mest i indre bykjerne og så å si bare leiligheter. Vi er «uheldige» og bor like ved FMV/Jotne sin eiendom. Uheldige fordi vi nå nærmest er havnet i sentrum og fordi det nesten ikke finnes eneboliger på markedet for unge barnefamilier som vil bo i hus med hage. Som en dominoeffekt av Fredrikstad kommunes areal og utbyggingspolitikk, har eiendommen vår økt ned 215 % i verdi siden forrige taksering.

Nå er vi pensjonister med betydelig mindre inntekter enn da vi var yrkesaktive. Det siste året har bompengekostnadene doblet seg, strøm vil bli varig høyere, rentene stiger, det vil høyst sannsynlig komme høyere vann og avløpsgebyrer. Kostnadsnivået generelt går opp. Da holder vi utenfor konsekvenser av krig og annen elendighet.

Med andre ord: Disponibel realinntekt/pensjon vil synke betydelig. Men vi er blitt formuende og de røde vil nok mene at da får vi bruke av formuen til å betale for oss. Noe som nok vil bli en realitet om en skal opprettholde en rimelig livsstandard.

Konklusjonen er at fordi vi har utviklet vår eiendom til et godt sted å bo gjennom bruk av egne midler, fordi omstendigheter utenfor vår kontroll og kommunenes egen politikk, har vi fått økning på 47 % eiendomsskatten.

Verdien av eiendommen ligger nå der klar for ytterligere økning. Fredrikstad kommune har et uutømmelig behov for penger. En gjennomgripende reduksjon av kostnadsnivået ser ikke ut til å være et reelt alternativ.

Sånn er det å være vanlige folk i en kommune ledet av Arbeiderpartiet, SP og SV. Og med LO i sin midtre.

Om berntkb

Samfunnsinteressert og opptatt av lederskap og å øve grupper til å jobbe som team. Utdanning fra Hærens Krigsskole (1979) og Master of Management fra NTNU (2015). Spesialisering i innovasjon og endringsledelse. Ivrig golfer. Major (R).
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s