Kommunene satser på Facebook

Ukeavisen ledelse hadde den 11. Februar en artikkel som viser at kommunene har tredobelet bruken av Facebook på ett år, de ønsker å kommunisere direkte med innbyggerne og flere oppfordres til å følge etter. Kommunikasjonssjef Lars Gillund i Kongsvinger sier at «Det handler om at kommunen må skaffe seg møteplasser der hvor folk er å finne».

I kurset på NTNU er vi opptatte av forholdet mellom TEKNOLOGI, SAMFUNN og ORGANISASJON. Bruk av Facebook både som teknologiplattform og kommunikasjonskanal, vil åpne for helt andre muligheter for, som det sies i innledningen, å skaffe seg møteplasser der folk er å finne. Grovt sett er interessentene til en kommune borgerne mer generelt, brukere som har behov av kommunale tjenester, ansatte og politikere.

Vi som borgere har, fra tid til annen, behov for å henvende oss til kommunen. Både for å få hjelp og svar på spørsmål, men også for å uttrykke synspunkter. Dette kan være spørsmål som opptar folk flest og som derved kan ha betydning for prioriteringer. Politikere kan påvirkes, særlig i forbindelse med valg og de kan selv påvirke. Det kan mobiliseres, slik vi ser det i andre land for tiden.

Kommuneadministrasjonen kan lett nås og de kan enkelt og raskt gi informasjon. Fjerne noe av friksjonen. I tillegg bør kommunene kunne bruke digitale medier i utvikling av egen organisasjon. Både gjennom å vurdere muligheter for å redusere egne og interessentenes transaksjonskostnader og øke nettverkseffekter gjennom bruk av medier.

En avgjørende forutsetning er at stadig flere av befolkningen, politikere og ansatte har digital kompetanse og tilgang på teknologi og kommunikasjonskanaler. Det er også flere utfordringer her: Lovverk, kulturer og at en åpner for at alle og enhver kan si sin hjertens mening. Som selvsagt kan føre til sjikane, mobbing og mye usakeligheter. En kommunalt ansatt kan ikke «gi igjen» eller svare på alle mulige saker.

Dette innebærer at Facebook, på nåværende tidspunkt, kan ses på som et supplement til andre kanaler. Egen kommunes Facebookside er temmelig fersk, men den er åpen. Mange interessante innlegg og mange kommentarer den siste tiden om strøing på glattisen, naturlig nok. Jeg liker Fredrikstad Kommune sin Facebook side.

Om berntkb

Samfunnsinteressert og opptatt av lederskap og å øve grupper til å jobbe som team. Utdanning fra Hærens Krigsskole (1979) og Master of Management fra NTNU (2015). Spesialisering i innovasjon og endringsledelse. Ivrig golfer. Major (R).
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Kommunene satser på Facebook

 1. meretejeanette sier:

  Ja, teknologi og digitale medier gir muligheter til det offentlige om å nå sitt publikum på en enklere måte enn tidligere.
  Med så mange av oss som benytter seg av dene type kommunikasjonskanal kan det gi mindre press i forhold til henvendelser ved å benytte internett.
  Men som du nevner krever dette innsikt i hvordan disse sosiale medier fungerer. Ved innføring av sosiale medier i det offentlige bør det samtidig være krav om kompetanseheving om disse mediene og hvor lett det kan oppstå uheldige situasjoner.

  Og som du er inne på bør det lages et sett for regler for hvordan ulike henvendelser skal håndteres. For mange er det vanskeligere å filtrere det som sendes ut når en ikke er ansikt til ansikt med noen. Det bør jo være slik at en lærer seg til å delta på nett som en deltar i samfunnet førøvrig.
  Min egen kommune er også i gang med å lage facebook side

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s