Om digitale medier og «baby boomers»

På første samling i Teknologiendring og samfunnsutvikling slo det meg at samspillet mellom teknologi, samfunn og organisasjon får et helt annet perspektiv ved bruk av ulike digitale og/eller sosial medier. For meg som jobber med Human Resources Management i en moden bransje, vil det være kritisk viktig å klare mer med mindre. En spesiell utfordring er den demografiske utviklingen som medfører at det i disse dager går et stort antall +62 ut i pensjon. En utfordring er å sikre at +62 ikke rømmer pga at «de unge tar alt dette nye så lett», samtidig som det blir viktig å «tappe» dem for noe av det de kan. Dessuten tror jeg det blir bra for dem at de lærer seg mer om de digitale mulighetene både for å kanskje bruke det i en «tredje karriere » og for å få en spennede pensjonist tilværelse. Ikke bare spille golf, selv om det er utrolig morsomt.

For egen del kom jeg for noen år siden over en artikkel  i HBR av blant annet Professor ved Harvard, Tamara Erickson, som var veldig interessant. Hun, et al, er tydelige på at en «tredje karriere», dvs som selvstendig næringsdrivende etter avsluttet hovedkariere kan være et alternativ for mange. Dette er en utfordring som blir veldig spennende for meg.

Om berntkb

Samfunnsinteressert og opptatt av lederskap og å øve grupper til å jobbe som team. Utdanning fra Hærens Krigsskole (1979) og Master of Management fra NTNU (2015). Spesialisering i innovasjon og endringsledelse. Ivrig golfer. Major (R).
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

3 svar til Om digitale medier og «baby boomers»

 1. eosterbo sier:

  Viktig poeng :)! Erfaring og «god gammel kunnskap» er fortsatt viktig for dagens samfunn. Erfaringsoverføring vil nok være en stor utfordring i årene som kommer. Nå til dags så er de fleste organisasjoner så «lean» at det ikke finnes resurser til den typen opplæring som i gamle dager skjedde ved at yngre medarbediere gikk «ved siden» av en eldre kollega for å lære seg stort og smått om jobben.

  Det gleder meg å høre om den 3. karrieren. Kanskje jeg kan bli forfatter etter fylte 62…. Da er jeg omtrent halvveis.

  • berntkb sier:

   Om det blir tredje eller n’te karriere skal være uvisst, men det som menes er den karrieren vi kan skape oss som «frie» mennesker. Det er litt av poenget til Erickson: Ingen grunn til å legge inn årene, har en nogenlunde økonomi i bunn, kan en holde på med mye morsomt. Enten å bli forfattet, selge tjenester, lage greier for fortjeneste eller for gøy.

 2. meretejeanette sier:

  Ja, dette er interessant.
  Har flere på jobb som vurderer å gå av med pensjon og de oppgir samme grunn: de holder ikke tritt med den teknologiske utviklingen og føler de henger etter.
  Noen tar jo nye systemer lett, andre ikke.
  Jeg er nok overbevist om at dette har noe med interesse å gjøre. For noen er den digitale verden totalt uinteressant. Andre synes det er fasinerende og kan kombinere det de nå lærer innen det digitale med annen kunnskap de har opparbeidet over et langt liv.
  Jeg tror vi går spennende år i møte og for den som ønsker å delta vil det gi store muligheter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s